Thien vs Staten – mangel på rettssikkerhet

Thien Thi Vo har gått til sivilt søksmål mot staten for å få overprøvd Utlendingsnemndas (UNE) avgjørelse om at hun skal sendes ut av landet. Men hva skjer? Jo, Thien fikk utreisefrist 15.oktober 2010, mens rettssaken starter 1.mars i år.

Manglende rettssikkerhet

Staten mener at dersom Thien er representrt med en advokat i retten, så trenger hun ikke å være i landet selv. En mekelig tankegang som ikke er et retssamfunn verdig. Thien ble skilt fra sin tidligere ektemann like før grensen på 3 års ekteskap for å kunne få bli i landet. Hennes første barn døde av hjertefeil 2 mnd gammel, og barnet ligger gravlagt ved Nittedal kirke. Hun har jobbet og har fått de beste skussmål fra sin arbeidsgiver. Når hun nå går til rettssak for å få bli i landet er det i strid med min rettsoppfatning at hun ikke får bli i landet til rettssaken er gjennomført, samtidig som at hun kan stille med advokat under forberedelsene til rettssaken og under selve rettssaken.

Tilknytning til Norge

Thien valgte i samråd med sin advokat at det var best at hun forteller sin historie til retten selv. Prisen Thien må betale er at advokaten må trekke seg tilbake, og dermed ikke vil representere henne i retten. Nå blir det en kamp mellom David og Goliat. Utleningsmyndighetene mener at Thien ikke har tilknytning til landet. Og det til tross for at hun har bodd i Norge i 11 år, har født tre barn her hvorav to fortsatt lever. Hun er gift på nytt, og har jobbet fram til at hun fikk sitt siste barn for et år siden. Og hun har også en søster og tre nieser her som hun har svært sterke bånd til. Nå har hun ikke arbeidstillatelse lenger, og UNE ønsker henne ut av landet.

Barns rettigheter

Får Thien en behandling av det offisielle Norge som vi kan være stolt av? Hun har tidligere vært representert av en rettshjelper som hun trodde var advokat, og det kan stilles spørsmål ved hvorvidt hennes interesser er ivaretatt på en forsvarlig måte. Nå har hun en advokat som har satt seg godt inn i saken, men som altså vurderte slik at det er av stor betydning for Thiens sak at hun får forklare seg direkte for den dømmende rett selv. Hva så med hensynet til barna? De har bodd i Norge i hele sitt liv, og det vil være urimelig at de skal bli kastet ut av Norge sammen med sin mor.

Rettferdig rettssak

Det er lett å forstå at Thien har hatt en vanskelig livssituasjon i flere år. Det må ta hardt på å stadig leve i fare for å bli kastet ut av det landet hun har bodd hele sitt voksne liv. Det må føles urettferdig for henne å ikke få bo, leve, jobbe og oppdra sine barn her. Denne rettssaken er Thiens siste sjanse til å få bli i Norge. Hun fortjener å få en rettferdig rettsak der hennes synspunkter blir lyttet til og forstått. Jeg ønsker Thien lykke til med rettssaken, og håper at hun får bli i Norge. For sin egen og barnas skyld.

Om ingesolli

Fylkesvaraordfører i Akershus, og gruppeleder for Venstre i fylkestinget. 2.vararepresentant til Stortinget, og lokalpolitiker i Nittedal. Har permisjon fra jobben som IT-leder.
Dette innlegget ble publisert i Uncategorized. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar